Kliki pildil ja liigu kodulehele

Wednesday, June 27, 2012

Teeme ise. Mosaiik seinale.

Mosaiik seinale.
Hea ja keskkonnasõbralik tegemine: kasutad ära keraamiliste plaatide jäägid ja katkised nõud.
Nõnda saab plaatida köögiseina, vannitoas seina või kraanikausi tagust, suvekodus pesulat.
Vajalikud OSKUSED: minimaalsed -  peaasi, et suudate haamrit käes hoida ja kaitseprillid olgu ees!

Vaja läheb:
keraamilisi plaate, taldrikuid, tasse vm; plaatimissegu (näiteks NAKS); väike kellu või spaatel; vuugitäitesegu; segu valmistamiseks anum (TEE NII: lõika 5 liitrine veepudel pooleks: saad segunõu ja lehtri); kaitseprillid (Loovustoa lemmik on trimmeri varustuse juurde kuuluv visiir); haamer; tugev kangatükk või kott;  näpitsad;  vajadusel joonlaud ja pliiats, juhul kui tahad täpset mustrit ja loogikat.

 TEE NII:
  • Vaata oma keraamilisi plaate ja taldrikuid ning
  • visanda paberil või peas üks huvitav muster või idee;
  • joonista mustri piirjooned seinale (puhas ja kuiv pind);
  • nüüd pead tegelema kildudega: lihtsam ja loovam viis on need haamriga katki taguda - kata plaat või taldrik tugeva kangaga, et killud laiali ei lenda, pane ette kaitseprillid ja toksa õrnalt või vajadusel tugevamalt vastu plaati (NB! katseta ja proovi. Kui kaitseprillid on ees, siis ei pea plaati kangaga katma ja saad ise jägida kuidas killud murenevad. Kui tahad täpselt mõõtu lõhutuid kilde , siis kasuta näpitsaid või plaadi lõikamiseks mõeldud tööriistu);
  • Sorteeri killud värvi ja kuju järgi;
  • valmista plaatimissegu (kasuta pakendil olevat juhendit: enamasti tuleb hoolega segada valmis pulber veega);
  • kanna spaatli või väikse kelluga segu killule ja hakka mustrit seinale laduma: suru iga tükk tugevasti vastu seina. NB! Alusta alumisest reast ja ehita muster nii, et iga järgmine kiht toetub alumistele. Tillukesed killud suru suuremate vahele segu sisse.
  • Valmis muster jäta kivistuma. Järgmisel päeval tuleb täita vuugid. Kanna vuugitäitesegu plaatide vahele, hõõru spaatliga j apuhasta plaadipind. Jälgi, et teravad plaadiservad oleksid seguga kaetud. Meie täitsime vuugid  plaatimisseguga. Tlemus on pisut robustne, kuid sobib valge ruumiga.
Valmis. See mosaiik kaunistab suvekodu välikäima tagumist seina.
Keskmiseks motiiviks on ilus taldrik, mida ääristavad keraamiliste plaatide killud.

No comments: