Kliki pildil ja liigu kodulehele

Monday, July 15, 2019

Loovustuba meisterdab_teeme koos lapsega_siilipoiss Sander

SIILIPOISS SANDER

Vaja läheb: 
männiokkad

Tee nii:
1. sega valmis soolatainas ja vooli käepärased kakukesed
2. näpista kakukesele ninake ja paiguta kahele poole ninakest silmad. Meie kasutasime plastikust mängusilmi, kuid väga head siilisilmad saab teha kivikestega.
3. korja männiokkaid ja torka kakukesele selga kohev siilikasukas!

Ongi valmis!






Huvitavaid fakte
Lühitutvustus
Siil on ööloom. Teravad okkad tagavad siilile suurepärase kaitse vaenlaste eest. Siil on meie omapäraseima välimusega imetaja. Siili pea on pika koonuga, väikeste silmade ja kõrvade ning lühikese kaelaga.
Selle inimsõbraliku loomaga on kindlasti igaüks kohtunud. Siil armastab vaheldusrikkaid elupaiku: metsaservi, leht- ja segametsi, puisniite, parke, aedu, kalmistuid ning talle meeldib tegutseda peamiselt videvikus ja öösiti. Paksu okasmetsa ta aga väldib.
Eluviis
Siil annab sageli oma olemasolust märku sahinaga, mis saadab teda toiduretkedel. Ta on peamiselt öösiti toitu hankiv eraklik loom. Päeval põõnutab siil pesas, kust lahkub alles videviku saabudes.
Nagu paljud teised pisiimetajad, magab ka siil talveund, mistõttu üritab ta sügisel koguda võimalikult suure rasvatagavara. Oktoobrikuus ehitab siil puuriida, kompostihunniku või heinakuhja alla pesa, kus ta talveund magab. Talveuni möödub siilil peaaegu liikumatus asendis, sel ajal elab ta oma rasvavarudest. Soojadel kevadpäevadel võib siil üles ärgata ja varjepaigast välja ronida. Tavaliselt on aga veel liiga vara ning kui uuesti külmemaks läheb, naaseb ta kohe taas pessa.
Paljunemine
Vali podin, mida aias aprilli- või augustiöödel kuulda võib, on tõenäoliselt siilide paaritumist saatev hääl. Isasloom on mõnikord sunnitud emast tundide kaupa „võrgutama”. Paaritumise järel lähevad loomad lahku. Isasloom järeltulijate vastu huvi ei ilmuta ning nende kasvatamisest osa ei võta. Pojad sünnivad emaslooma poolt ette valmistatud pesas umbes 5-6 nädalat hiljem. Septembrikuus sündinud pojad ei ela harilikult talve üle. Kaks nädalat pärast sündi on nad veel pimedad ja imevad vaid emapiima, alles hiljem hakkavad nad tavalise toiduga harjuma, milleks on põhiliselt putukad ning teod. Emasloom hakkab toidu hankimist õpetama umbes kuu vanustele poegadele.
Toitumine
Siil peab jahti öösiti. Ta hangib vihmausse, putukaid, tigusid ning väikesi selgroogseid. Olles avastanud hiirepesa, paneb ta hiirepojad nahka. Siil ei põlga ära ka korjuseid ega taimset toitu. See pole aga tõsi, et ta torkab oma okkad puuvilja sisse ning tassib selle oma varjepaika. Heameelega sööb siil koera- ja kassitoitu. Ta on immuunne rästikumürgi suhtes.

alikas: miksike.ee

No comments: