Kliki pildil ja liigu kodulehele

Monday, April 20, 2015

Vassili KAndinsky

Vassili Kandinsky (1866-1944) - 

abstraktsionismi alusepanija

Vassili Kandinsky on kirjeldanud elavalt, kuidas ta  nägi 1896 a. Moskva näitusel Monet` ühte heinakuhja pilti, aga ei tundnud selles heinakuhja ära. Tal oli piinlik. Ometi seisis kataloogis töö nimi, seega pidi heinakuhi maalil olema. Kandinsky oli suisa pahane kunstniku peale, kes maalib nii ebaselgelt, et töö pole arusaadav. Siiski märkas ta imestusega, et pilt on sellegipoolest haarav ja kinnistub oma värviintensiivsusega mällu.
See elamus maalist ja üks Wagneri etendus mõjutasid Kandinskyt, et ta sujuvalt, mitme aasta jooksul,  abstraktse maalikunsti poole pöördus.
Samuti inspireeris teda muusika.
Tema teooria kohaselt on puhas, esemetu kunst sarnane muusikaga, kus helid ju ka midagi ei kujuta. Ta oli veendunud, et selline kunst on vaimsem ja väärtuslikum ,et maalikunstil oleks muusikast palju õppida.
Kandinskyle oli oluline eneseväljendus ja seda aitas kõige paremini edasi anda värvide omavaheline koosmõju ja tasakaalustatud kompositsioon.

1910 a. maalis Kandinsky oma esimese täiesti abstraktse akvarelli, mis koosnes vaid juhuslikuna näivatest värvilaikudest ja kriipsukestest.

Ekspressiivne, väljenduslik suund

Kandinskyt peetakse just abstraktse kunsti ekspressiivse suuna esindajaks.
Oluline on värv kui väljendusvahend.
V KAndinsky

Loovustoa õpilaste  lahendus Kandinsky loomingu ainetel



No comments: