Kliki pildil ja liigu kodulehele

Saturday, October 9, 2021

Kogume sügist ja värve_herbaarium

HERBAARIUM.


Tänavu on sügis eriti rikkalik oma kaunite värvidega. 
Otsustasime lastega need kinni püüda ja talletada kaartide, maalide ja kingituste meisterdamiseks.

Herbaariumi kogumisel on mitu head mängu. Alguses kogume taimi, siis sorteerime ja paneme kuivama ajalehe või relaamvoldikute vahele, hoiame raskuse all ja ootame kuni taimed kuivavad. Kuivanud taimed saab taas sorteerida ümbrikutese või karpidesse.

Kõige magusam aeg saabub siis kui hakkate maalitööd tegema, võtat evälja sügisesed aarded ja kinnitate pildile. Lisa juurde pisut piparmünti või kibuvitsa - luba pildil puudutada kõiki meeli.


Inspiratsiooniks :




KAS SA TEADSID:

Ladinakeelne sõna herba tähendab „rohtu“. Kitsamas mõistes on herbaarium kuivatatud ja pressitud ning kindlate andmetega varustatud taimekogu. 

Herbaarium koosneb herbaarlehtedest. Varased herbaariumid meenutasid taimeraamatuid, kus lehtedele oli kleebitud mitmesuguseid taimi. Raamatukujuline herbaarium oli moes kuni 18. sajandini. Edasi hakati üha enam kasutama lahtisi lehti.
Kuivatatud taimi saab säilitada lõpmata kaua, kui neid targalt hoida. Maailmas vanimad herbaariuminäidised on kogutud 16. sajandil ning pole märgata, et taimed hakkaksid iseenensest tolmuks pudenema. ("Herbaariumi käsiraamat" T Kukk 2015) allikas https://ramkool.edu.ee/


VAATA JA INNUSTU:

https://collections.ed.ac.uk/coimbra/record/102872

https://novaator.err.ee/1122320/video-tee-ise-herbaarium






No comments: