Kliki pildil ja liigu kodulehele

Wednesday, July 28, 2010

Õpetaja Tagli ja Emili soovitused: voolime purjeka!


Savi ja vesi!
Võiks teha nii: mätsi savi käes soojaks ja mõnusaks ning rulli mõnusad ussid. Võib olla üks pikk uss või mitu lühemat, just nii nagu savi lubab teha ja sina rullid. Nüüd veereta peopesas üks pall ja vajuta see piklikuks paadipõhjaks - ovaalseks. Niisuta ovaal ja servad veega ja hakka saviussi aluse külge kinnitama - keri ussi ja niisuta sõrmedega, et savivorstid omavahel haakuksid. Tugevama haakumise saad kui aitad voolimisnoaga saviussid omavahel kokku ja paitad niiskete kätega üle.



Savi on mõnus voolimismaterjal, mis allub hästi tegija sõrmedele ja nõuab näpuosavust. Savis saab kujutada peaaegu kõike meid ümbritsevat.

Kuju tegemine
Põhiline töö toimub sõrmedega. Sõtku savi ühtlaseks tihedaks massiks. Anna savitükile sobiv vorm (mulju, veereta, rulli) ja vajuta see voolimislauale. Täienda ja viimistle oma kuju savitükke lisades ja ära võttes. Kui õige vorm käes, kujunda pisidetailid (silmad jm) ja anna vajaduse korral savipinnale sobiv faktuur. Töö viimastel etappidel vajad voolimispulka. Voolimispulgad võivad olla puidust, plastmassist, metallist.

Fotod savi sõtkumisest ja töötlemisest: http://foto.rebala.ee/main.php?g2_view=core%3AShowItem&g2_itemId=145

Kuidas keraamika valmib? http://www.surya.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=76

Lubi- ja savikorhv http://www.ukusavimaja.eu/galerii/krohv/1.s.krohv.htm

Savi ja põhuehitajate foorum http://savikodu.pri.ee/foorum/phpBB2/index.php?sid=a385c569be5189455c3a2dd184b68953

No comments: