Kliki pildil ja liigu kodulehele

Wednesday, June 13, 2007

Suvised seinapildid












Seinapildid või nukuvaibad kaltsivaiba punumise tehnikas.
Nikita tegi emaga klassikalise kaltsuribadest koosneva pildi, Emma ja Eva punusid samuti nukuvaibakesed. Samas saab kaltsuribade, lõnga ja niidi kõrvale punuda paberribad, oksad, lilled, kõrred, rohulibled, puukoored jm põnevat, mida te jalutuskäigul kogute.
TÖÖvahendid: pappkast, nuga või käärid, lõimeniit (võib olla jäme linane või tavaline heegelniit), kaltsuribad, oksad jm loodusmaterjalid.
KOOME KALTSUVAIPA.
Ajaviide kogu perele. Ettevalmistus- ja kudumistööga saavad hakkama kõik lapsed ja lapsevanemad. Igaüks valib jõukohase töö ning lapsevanem saab abistada lapsi kudumise ajal. Iga pereliige koob kaltsuvaibale oma mustririba. Niis saate perevaiba, mis sobib nukunurka või heaks kingituseks sõbrale. Kudumistööd saab teha pappkastile või raamile tõmmatud lõimedel.
Töö käik:
Pappkastist aluse valmistamine: tee kasti vastandservadesse noa või kääridega sisselõiked 2 sm vahedega.
1. Tõmbame lõimed kastile või raamile.Lõimeotsa seome raami külge ja tõmbame ühest otsast teise ümber naelakeste (või karbil ümber sisselõigatud sälkude) pingule. Tõmbame lõime edasi tagasi ümber iga naela (sälgu). Kinnita lõimeots raami külge.
2. Kaltsuribade ettevalmistamine.Lõikame kaltsust umbes 1 sm laiused ribad. Kolme rea kudumiseks on vaja 60 sm kaltsuriba; 5 rea kudumiseks - 100 sm kaltsuriba. Ribasid ei pea ühendama üheks pikaks ribaks. Jätka ribasid kudumise töökäigus, kattes lõppenud riba 2 sm uue ribaga. Sõlmi ei tasu teha. Lühemad ribad võib kokkuõmmelda.
3. Hakkame kaltsuvaipa kuduma.Alustame põimimistehnikas kaltsuribade punumist lõimelõngade vahele. Tähtis on põimida esimene rida lõime alt, lõime pealt ja teine rida risti vastupidi - seal, kus eelmine kord oli kaltsuriba lõime alt, siis nüüd on pealt. Kootud riba kammi kammiga raami või karbi serva juurde.
4. Kaltsuvaiba raamilt maha võtmine.Õmble servad enne mahavõtmist üleserva pistetega kokku. Võimalusel hakka lõikama lõimelõnga vaiba serva keskelt liikudes nurkade poole. Seo kaks kuni kolm lõimeniiti omavahel sõlme. Tasanda lõimed, et vaiba narmad oleksid ühtlased.
Vahva kast võib jääda kaltsu ja taimepildile raamiks. Jäta lõimed kasti peale ja eksponeeri pilti koos kastiga. Kasti servad kleebi värvilise paberiga üle või joonista meeleolukad pildid, nagu seda tegi Nikita.

No comments: